Välmående kor, återvinning av gödsel och inbesparingar för gården med djupströbåsar
Salinin Tila i Virdois har goda erfarenheter av
djupströbåsar som de började använda i den ombyggda lösdriftsladugården för ett och ett halvt år sedan. Som strö i båsarna används torrfraktioner som separerats från gödseln från ladugården.
Bolagets aktieägare Juha Salin räknar upp tre fördelar med djupströbåsarna: korna mår och mjölkar bättre, all gödsel som gårdens kor producerar kan återvinnas på gården och avsevärda inbesparingar av strökostnader.
”Också utan att gödseln används som strö skulle den separeras för att möjliggöra exaktare användning av näringsämnen” säger han.
Vi fick fundera på båslösningar när vi beslöt att vi till sommaren 2017 övergår från ekologisk nötköttproduktion till ekologisk mjölkproduktion och ändrade köttdjursladugården till lösdriftsladugård för cirka 400 mjölkkor som mjölkas av sju robotar.
”Vi var intresserade av djupströbåsar och av gödselfraktioner som strö och därför kontaktade vi Pellon Group. Vi fick fundera på hur vi på ett smidigt sätt kunde förverkliga djupströbåsen på ett jämnt betonggolv.”
”Båsmodellen som företaget utvecklat med betongstenselement som bakhinder var enkel och mycket förmånlig att förverkliga”, berömmer Salin.
All flytgödsel separeras och torrfraktionerna som inte behövs för korna används med torv och halm i det öppna lösdriftsstallet för kvigor och sinkor. Den kvävehaltiga vätskan som bildas vid separeringen är utmärkt gödsel för gräsvall.
Enligt Juha Salin ska framhindret ännu finjusteras så att kon inte kommer för mycket fram och kan på så vis stöka till i båsen. Samtidigt får man ströet att hållas i båsen bättre.
Djupströbädden kräver mera arbete än den traditionella båslösningen eftersom den måste skötas. Allt som allt säger Salin att han ändå är nöjd med lösningen och hur den fungerar.
”Jämfört med torvströ sparar vi in cirka 10 000 euro per robot när ströpengarna pengarna går runt inom gården. I kalvningsboxen använder vi endast torv som strö, betonar han.
Djupströbädden är bra också för kornas hälsa eftersom den ökar deras hållbarhet. Båsen lockar korna att ligga och kon producerar när den ligger och idisslar.
Enligt Salin förekommer det inte några problem som skulle avvika från det normala ens i kornas juverhälsa, det här testades under förra sommarens hetta.

Djupströbåsarna monterades smidigt på det jämna betonggolvet med Pellon Groups båsmodell där bakhindret är ett betongstenselement.