Käytämme evästeitä sivuston toiminnan optimoimiseksi ja kävijätilastointiin. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt tämän. LisätietojaOK
Huolto Myynti Varaosat Verkkokauppa
Pellon

Ruokinta

Hyvällä hoidolla sekä hyvillä olosuhteilla kasvatetaan vasikasta hyvätuottoinen märehtijä!

Vasikoiden alkukasvatuksen tavoitteena on tuottaa terveitä, nurmirehua hyväksikäyttäviä eläimiä maidon- ja lihantuottajiksi. Onnistuneen ruokinnan merkitys juottokaudella on vasikan tulevasta käyttötarkoituksesta riippumatta sama. Erityisesti tulee huolehtia vasikoiden riittävästä ravinnonsaannista.

 

Vastasyntyneen vasikan paras hoitaja on sen oma emä 

Pikkuvasikan perustarpeet

  • Poikimakarsinassa emon kanssa vähintään yhden vuorokauden, jolloin emo saa nuolla ja imettää vasikkaansa vapaasti (kuivaaminen, lämpö, useat juontikerrat)
  • Ternimaidon saanti valvotaan ja annetaan 4-6 tunnin sisällä (energia ja vasta-aineet)
  • Vasikka juotetaan tutista koko juottoajan (ruuansulatuksen tehostuminen ja imemistarpeen tyydytys, mahdollistaa ryhmäkasvatuksen!)
  • Vasikat laitetaan ryhmäkarsinoihin mahdollisimman pian ja viimeistään kahden viikon iästä lähtien (liikunta, sosiaalinen kehitys, stressin sietokyky)
  • Hoitajan on käsiteltävä vasikkaa miellyttävästi syntymästä saakka ja vähän joka päivä (stressin kestävyys ja yhteistyö)

Vasikan hyvän kehityksen edellytys on hyvin toimiva ruuansulatus 

Muutoksen nestemäisen ravinnon käyttäjästä kuivan rehun syöjäksi pitäisi tapahtua mahdollisimman joustavasti ja ilman kasvutappioita. Vasikoiden ruokintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja vasikoille olisi aina varattava parhaat mahdolliset rehut.

Vasikka on ruokittava ja juotettava vähintään kaksi kertaa päivässä. Kaikkien vasikoiden saatavilla on oltava jatkuvasti puhdasta vettä. Edellytyksenä normaalille kehitykselle on, että vasikka saa juoman lisäksi vapaasti vasikalle sopivaa starttiväkirehua ja hyvää karkeaa rehua.

Sulje sivuvalikko