Käytämme evästeitä sivuston toiminnan optimoimiseksi ja kävijätilastointiin. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt tämän. LisätietojaOK
Huolto Myynti Varaosat Verkkokauppa
Pellon

Ilmanvaihto

Vasikkatilojen ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto tarkoittaa

  • raittiin ilman tuontia
  • haitallisten kaasujen / kosteuden poistoa
  • lämpötilan hallintaa
  • minimi-ilmanvaihto määräytyy kasvatettavien eläinten tuottaman hiilidioksidi –ja kosteuspitoisuuden mukaan. Minimi ilmanvaihtoa on pystyttävä pyörittämään myös talvellakin. Maksimi-ilmanvaihtoa toteutetaan kesäaikana.
  • optimi olosuhteet pikkuvasikoille saadaan helpointen omassa erillisessä vasikkaosastossa. 

Vasikkatilojen tavoite lämpötila on 15-20 –astetta, lämpötila vaatimukseen vaikuttavat rakenteiden materiaali, ilman liikkuvuus sekä kuivikkeiden määrä ja laatu.

 

Suhteellinen kosteus tulee olla 55 - 80 % , liiallinen kosteus tiivistyy pinnoille ja aiheuttaa sekä rakenteiden että eläinten likaantumista.

 

Vasikka kertoo olemuksellaan ovatko olosuhteet kohdallaan.

 

Ilman virtaus tulee olla alle 0,2 m/s. Liiallinen ilman virtaus aiheuttaa vedon tunnetta ja altistaa mm. hengityselinsairauksiin.

 

Olosuhteiden hallinta perustuu poisto- ja korvausilman määrän ja virtaussuunnan oikeaan suhteeseen sekä mahdollisen lisälämmityksen ja karsinaratkaisujen onnistumiseen.

 

Oleellista on saada säädettyä poisto-, korvaus- sekä lisälämmitys laitteet toimimaan yhteen , jolloin olosuhteet säilyvät mahdollisimman tasaisina. Jo +- 5-asteen heilahtelu lämpötilassa aiheuttaa stressiä ja sairastuvuuden lisääntymistä vasikkakasvattamossa.

 

Lähde: ETT luentosarja Katse vasikkaan kampanja 2011

Sulje sivuvalikko