Käytämme evästeitä sivuston toiminnan optimoimiseksi ja kävijätilastointiin. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt tämän. LisätietojaOK
Huolto Myynti Varaosat
Pellon

Uutiset

Pellon teemavuosi 2019: Kestävä Karja


29.01.2019

Suomalainen keskimääräinen lehmä alkaa ensimmäisen poikimisen jälkeen lypsää noin 26 kk iässä. Ennen ensimmäistäkään lypsettyä maitolitraa on lehmä vaatinut yli kahden vuoden ajan hoitoa, ravintoa ja hyviä olosuhteita. Joku voisi sanoa, että rahaa. Sen jälkeen lehmä alkaa lypsää lypsykausi toisensa jälkeen enemmän ja enemmän. Paras tuotos saavutettiin Pro Agrian tuotosseurannan 2017 mukaan viidennen lypsykauden lehmillä (10 858 kg). Haastavaksi tilanteen tekee se, että elossa olevista lehmistä alle 10%:a oli viidennellä tai siitä seuraavilla lypsykausilla. Vuonna 2017 poistettujen lehmien keskipoikimakerta oli 3,05. Siis parhaat lypsykaudet jäävät monesti kokematta. Yleisimmät poiston syyt ovat utareperäiset terveysongelmat, huono hedelmällisyys tai jalkaongelmat. Jokaista elinpäiväänsä kohti keskimääräinen lehmä lypsää noin 14 kg maitoa. Tilaa, hoitoa, ravintoa ja hyviä olosuhteita tämä keskimääräinen lehmä tarvitsee jokainen elinpäivä ja vastineeksi se tuottaa maitoa keskimäärin 14 EKM/kg per elinpäivä.

 

Me Pellon Groupilla uskomme, että lehmien kestävyyden eteen voi tehdä parannuksia monilla rintamilla. Yksi näistä on ehdottomasti pihaton tekniset ratkaisut. On olemassa useita huomioon otettavia seikkoja, kun varmistetaan lehmien esteetön ruokailu, maittava ja hyvälaatuinen ape, lantakäytävien puhtaus, liukastumisten estäminen, mukavat makuuolosuhteet, navettailman laatu jne. Tässä hengessä olemme valinneet alkuvuoden teemaksemme Kestävä Karja -kampanjan, jonka yhteydessä haluamme kiinnittää huomiota tätä tärkeää aihetta kohtaan. Tuomme teemaa esille Somessa, kuvastossa, netissä, lehtien sivuilla ja alan tapahtumissa.


Takaisin uutisiin

Sulje sivuvalikko